‘Tiada Sembang Kari’, KPDNHEP Ambil Serius Isu Tunda, Jadual Semula Penerbangan AirAsia

Syarikat penerbangan AirAsia akan memberi maklum balas berhubung isu pengguna termasuk berkaitan kelewatan dan penjadualan semula penerbangan kepada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) dalam tempoh 24 jam.

Menterinya Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata selepas mengumpulkan keluhan, rungutan dan aduan pengguna mengenai isu kelewatan penerbangan AirAsia, KPDNHEP telah membuat penelitian awal dari segi kepentingan pengguna mengikut bidang kuasa kementerian dan menghubungi pengurusan AirAsia bagi mendapatkan maklum balas.

Banyak rungutan telah dimuatnaik di media sosial orang awam menyatakan kekecewaan mereka terhadap jadual penerbangan yang diubah beberapa kali.

Perkara ini bukan sahaja menyukarkan orang ramai, malah boleh menyebabkan mereka terlepas penerbangan sekiranya tidak membuat semakan semula sebelum bertolak ke lapangan terbang.

Sementara itu, seorang lagi pengguna Twitter Gab Libau turut menyatakan kekecewaan kerana mendapati AirAsia masih menjual tiket penerbangan pada waktu yang dijadualkan sedangkan penerbangan tersebut telah dianjakkan waktunya.

Orang awam mengeluh dan berharap mereka mendapat pampasan kerana kelewatan ini boleh menyebabkan kerugian dan pembatalan tempahan seperti hotel dan sebagainya.

Berikut adalah respon Menteri KPDNHEP, YB Alexander Nanta Linggi berhubung isu berkenaan.

Air Asia tunda, jadual semula penerbangan

Sebagai Menteri yang ditugaskan menjaga pengguna, saya mengambil maklum mengenai rungutan, aduan dan keluhan disuarakan pengguna berhubung kelewatan penerbangan Air Asia, membabitkan pelbagai destinasi dalam negara.

Kelewatan ini dikesan sudah berlaku sejak penghujung bulan lalu dan masih berlanjutan bagi tempoh selepas raya ketika ini.

KPDNHEP Laman Rasmi akan terus menjalankan siasatan daripada sisi kepentingan pengguna dan bekerjasama dengan MOT bagi merungkai permasalahan ini, demi memastikan ia tidak berlanjutan serta berulang pada masa depan.

Bagi makluman pengguna perkhidmatan penerbangan, anda berhak menuntut pampasan (tertakluk kepada beberapa faktor) bagi meneruskan perjalanan.

Bergantung kepada punca penundaan atau pembatalan, pampasan ini mungkin merangkumi (berdasarkan info dari www.mavcom.my)

  • makanan, panggilan telefon dan akses internet (bagi penangguhan selama 2 jam atau lebih);
  • penginapan hotel dan pengangkutan (untuk penangguhan selama 5 jam atau lebih);
  • pembayaran balik secara penuh atau penerbangan alternatif (jika penerbangan anda dibatalkan).
    Satu-satunya pengecualian (bagi mendapatkan pampasan) adalah apabila berlakunya suatu “keadaan luar biasa” yang termasuk risiko keselamatan atau cuaca ekstrem, yang mana syarikat penerbangan tidak dapat menjangkanya.
    Jika anda berpandangan bahawa anda tidak menerima pampasan sewajarnya, sila kemukakan aduan rasmi kepada syarikat penerbangan tersebut sebelum anda menghubungi MAVCOM.
https://twitter.com/AlexNantaLinggi/status/1523563975048187904

Perkembangan awal isu kelewatan penerbangan AirAsia dialami pengguna

Selepas mengumpulkan keluhan, rungutan dan aduan pengguna (penumpang) mengenai isu kelewatan penerbangan AirAsia, pihak saya membuat penelitian awal (dari segi kepentingan pengguna mengikut bidang kuasa KPDNHEP) dan terus menghubungi pengurusan AirAsia bagi mendapatkan maklum balas lanjut.

Tiada ‘sembang kari’, cakap tak serupa bikin, ‘siasat dan siasat’ atau sekadar berpeluk tubuh dalam isu ini. Kepentingan pengguna adalah amanah saya sebagai menteri KPDNHEP. Dalam masa yang sama, usaha merungkai masalah ini perlu dibuat secara teratur bagi memastikan suatu penyelesaian menyeluruh berupaya dirangka dan dilaksanakan.

Justeru, antara isu (berkisar kepada kepentingan pengguna) yang diketengahkan menerusi libat urus awal bersama AirAsia adalah penangguhan jadual penerbangan, semakan semula jadual penerbangan sehingga menjangkau lebih 6 jam.

Turut dibangkitkan kelayakan pengguna mendapatkan pampasan sekiranya mengalami kelewatan penerbangan sebegini. Bagi memudahkan pengguna, saya meminta AirAsia untuk menyediakan carta aliran mengenai proses memfailkan aduan rasmi bagi mendapatkan pampasan (tertakluk kepada garis panduan ditetapkan MAVCOM sebagai agensi kawal selia dalam isu ini).

Meskipun perihal mengenai industri penerbangan banyak tertakluk kepada bidang kuasa MOT, tetapi sebagai menteri KPDNHEP, saya akan campur tangan sekiranya hak pengguna terkait sama. Rentetan itu, saya mendesak supaya MOT dan MAVCOM untuk lebih proaktif serta tampil untuk mencari penyelesaian terbaik berhubung isu ini.

Saya juga dimaklumkan bahawa AirAsia akan memberikan maklum balas lengkap terhadap isu yang diketengahkan pengguna menerusi KPDNHEP, dalam tempoh 24 jam ini.

Sumber: BERNAMA, Twitter Alexander Nanta Linggi

Baca juga: ‘Bebaskan Aku’, Lagu Terbaru Luahan Yasin Di Sebalik Tirai Besi

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: