Kadar Fidyah 2023 Setiap Negeri – Cara Kira & Bayar

KADAR FIDYAH 2023

Bulan Ramadhan semakin menghampiri. Dah habis ganti puasa ke tu?

Tahukah anda, sekiranya anda tidak sempat menggantikan puasa serta berada dalam situasi tertentu, anda perlu membayar FIDYAH. 

Nak tahu lebih lanjut mengenai fidyah dan kadar fidyah 2023 untuk setiap negeri, mari teruskan membaca. 

BACA JUGA: Peniaga Online / Dropship Perlu Bayar Zakat Jika Cukup Syarat. Ini Cara Kira

Apa itu Fidyah?

Fidyah ialah denda ke atas seseorang Islam yang telah baligh kerana meninggalkan puasa wajib atas sebab-sebab tertentu atau pun sengaja melewatkan puasa ganti (qada’) bulan Ramadhan.

Hasil bayaran fidyah perlu diserahkan kepada Baitulmal dan akan dimasukkan ke dalam akaun Amanah Fidyah dan Kaffarah Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan sebelum urusan pengagihan kepada fakir miskin dalam bentuk beras dan bekalan makanan dilaksanakan.

Hukum Fidyah

Hukum membayar fidyah adalah wajib. Ia wajib disempurnakan mengikut bilangan hari yang ditinggalkan. Ia juga menjadi satu tanggungan (hutang) kepada Allah SWT sekiranya tidak dilaksanakan. 

BACA JUGA: Cuti Awal Ramadhan 2023 & Tarikh Mula Puasa Malaysia (JAKIM)

Sebab-Sebab Dikenakan Fidyah

1. Uzur menunaikan puasa wajib

Terdiri daripada golongan yang menghidapi sakit kuat dan tidak mempunyai harapan untuk sembuh, atau golongan tua yang tidak mampu berpuasa atau kedua-duanya sekali.

2. Perempuan hamil

Dengan syarat dibimbangi akan keselamatan ke atas bayi yang dikandungnya seperti dikhuatiri berlaku keguguran. Golongan ini dikenakan membayar fidyah dan juga menggantikan (qada’) puasa yang ditinggalkan.

3. Ibu yang menyusukan Anak

Dengan syarat ibu yang merasa bimbang akan memudharatkan bayi yang disusuinya seperti kurang air susu atau menjejaskan kesihatan bayinya itu. Maka baginya menggantikan puasa yang ditinggalkan serta membayar fidyah.

4. Orang yang telah meninggal dunia

Hutang puasa bagi mereka yang telah meninggal dunia hendaklah disempurnakan bayaran fidyahnya oleh waris-warisnya mengikut bilangan hari yang ditinggalkan sebelum pembahagian pusaka dibuat.

5. Musafir dan Pesakit yang tidak mengqadhakan puasa pada tahun ia ditinggalkan

Musafir dan Pesakit yang tidak mengqadhakan puasa pada tahun ia ditinggalkan wajib mengqadhakan puasanya dan membayar fidyah mengikut bilangan hari yang ditinggalkan.

6. Melambatkan Ganti Puasa (Qada’)

Mereka yang melambatkan ganti puasanya hingga telah melangkah tahun yang berikutnya (bulan Ramadhan), dikenakan denda membayar fidyah dan juga wajib menggantikan (qada’) puasa yang ditinggalkan. Bayaran fidyah akan berganda mengikut jumlah tahun-tahun yang ditinggalkan.

Kadar Fidyah 2023
Sumber: JAKIM

Kadar Fidyah 2023 Setiap Negeri

Berikut adalah Kadar Bayaran Fidyah Mengikut Negeri-Negeri Seluruh Malaysia Tahun 2022/2023

Kadar Fidyah 2023
Sumber: JAKIM
 1. Kedah: RM1.80
 1. Perlis: RM5.00
  • Bayaran bank melalui bank transfer (BIMB): 090 100 1000 2497
 1. Pulau Pinang: RM1.75
 1. Perak: RM1.90
 1. Selangor: RM2.00 (*RM2.00 / RM4.00 / RM6.00 ikut jenis beras dimakan)
 1. Wilayah Persekutuan: RM4.00
 1. Negeri Sembilan: RM1.75
 1. Melaka: RM1.80
 1. Johor: RM1.75 (*Kadar RM1.75 / RM3.25 ikut jenis beras dimakan)
 1. Pahang: RM1.75
 1. Terengganu: RM1.75
 1. Kelantan: RM1.75
 1. Sarawak: RM1.75
  • Bayaran online: Ya
 1. Sabah: RM1.75

Cara Kiraan Fidyah

(Hari yang ditinggalkan) X (Tahun gandaan) X (1 Cupak) = FIDYAH

Kadar Bayaran Fidyah

Kadar bayaran fidyah bagi satu hari puasa yang ditinggalkan ialah satu cupak beras yang boleh dibuat zakat fitrah (1/4 gantang Baghdad).

Dalam bentuk nilai matawang adalah berdasarkan kepada kadar yang ditetapkan oleh Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan sehingga tahun 2019, secupak beras bersamaan dengan 600 gram dinilai dengan kadar RM 4.00.

Konsep Gandaan Bagi Penentuan Bayaran Fidyah

Apabila seseorang yang meninggalkan puasa dan tidak menggantikan puasa tersebut, tidak perlu menggandakan fidyah tersebut kecuali bagi mereka yang berkemampuan.

Contoh:

Jika seseorang meninggalkan puasa selama 3 hari dan tidak menggantikan puasanya sehingga 3 kali bulan Ramadhan, maka kadar fidyahnya ialah:

RM 4.00 (1 cupak) X 3 hari X 3 tahun = RM 36.00.

NOTA: Kadar bayaran fidyah berubah mengikut harga yang ditetapkan oleh pemerintah di sesuatu tempat manakala pengiraan kadar fidyah berdasarkan kadar harga beras (makanan asasi penduduk). Beras fidyah tersebut hendaklah diagihkan kepada fakir atau miskin oleh Baitulmal.

Sumber: https://www.maiwp.gov.my

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: